Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Στρατός του Αγησιλάου

Συγγραφή : Κίτσος Δημήτριος (20/12/2001)

Για παραπομπή: Κίτσος Δημήτριος, «Στρατός του Αγησιλάου», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=10629>

Στρατός του Αγησιλάου (19/3/2009 v.1) Army of Agesilaos (23/6/2011 v.1) 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

είλωτες, οι
Οι κάτοικοι της Λακωνικής και της Μεσσηνίας μετά την κατάληψή της από τους Σπαρτιάτες περιέπεσαν σε καθεστώς δουλείας, με τη διαφορά ότι δεν ανήκαν σε ιδιώτες αλλά στο κράτος.

οπλίτης, ο
Πεζός στρατιώτης των ελληνικών πόλεων-κρατών, ο οποίος μπορούσε να πληρώσει τον προσωπικό στρατιωτικό οπλισμό του (κράνος που προστατεύει το πρόσωπο, μεταλλικό θώρακα, μεγάλη χάλκινη ασπίδα, κοντό σιδερένιο σπαθί και δόρυ). Οι οπλίτες έπαιρναν μέρος στη μάχη σε ορθογώνιο σχηματισμό, ώμο με ώμο, έτσι ώστε η ασπίδα του ενός να προστατεύει τον άλλο. Η εμφάνιση και η εδραίωσή τους στο στρατό, από τον 7ο αι. π.Χ. κ.ε., συνδυάζεται με πολιτειακές αλλαγές και τη διάδοση της ψήφου στους πολίτες μη αριστοκρατικής καταγωγής.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>