Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Κιλικία (Βυζάντιο), Τσαρντάκ, Κάστρο

Συγγραφή : Μπάκου Ελένη

Για παραπομπή: Μπάκου Ελένη, «Κιλικία (Βυζάντιο), Τσαρντάκ, Κάστρο»,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4820>

Κιλικία (Βυζάντιο), Τσαρντάκ, Κάστρο (6/8/2009 v.1) Cilicia (Byzantium), Çardak, castle - προς ανάθεση 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

αρμός, ο
Η γραμμή ή η επιφάνεια επαφής ή συνένωσης δύο πλίνθων ή δόμων ή και το μεταξύ τους κενό. Ο αρμός μπορεί να είναι οριζόντιος, κατακόρυφος ή λοξός.

έπαλξη, η
Το μεσαιωνικό τείχος στην άνω απόληξή του (επίπεδο των επάλξεων) διαμορφώνεται με κενά ανά τακτά διαστήματα. Το χτιστό τμήμα μεταξύ των κενών είναι η έπαλξη (αγγλ., γαλλ. merlon), ενώ στα ελληνικά δεν υφίσταται ειδικός όρος για το διάκενο (αγγλ. crenel, γαλλ. créneau) που παρεμβάλλεται μεταξύ των επάλξεων. Η διαμόρφωση αυτή επέτρεπε στους αμυνόμενους να βάλλουν κατά των επιτιθέμενων από τα διάκενα και να προφυλάσσονται πίσω από τις επάλξεις. Όταν τα τείχη δέχονταν επίθεση, τα διάκενα κλείνονταν με ξύλινα διαφράγματα (αγγλ. shutters,γαλλ. huchette de bois), τα οποία στηρίζονταν σε οριζόντιο άξονα και μπορούσαν να ανοιγοκλείνουν ώστε να διευκολύνουν την άμυνα. Το άνω τμήμα των επάλξεων μπορεί να είναι ευθύγραμμο και επίπεδο, ευθύγραμμο με τριγωνική διατομή, με χελιδονοειδείς ή πριονωτές απολήξεις κ.λπ.

θόλος, ο
Ημισφαιρική οροφή.

κάστρο, το
Οχυρή θέση που διαφυλάσσει τους βασικότερους άξονες και συνήθως βρίσκεται στο εσωτερικό σε αντιδιαστολή με το φρούριο που βρίσκεται επάνω στο σύνορο στις ερημωμένες, λίγο ή πολύ, ζώνες.

κυφωτή τοιχοποιία, η
Η τοιχοποιία αυτή αποτελείται από μεγάλες πέτρες που σχηματίζουν στην εξωτερική επιφάνεια ακατέργαστη συνήθως προεξοχή και παρουσιάζουν κυρτότητα ενώ οι γωνίες είναι καλά εγχάρακτες.

Μαμελούκοι σουλτάνοι, οι
Προέρχονται από τους Μαμελούκους, στρατιωτικά σώματα που εμφανίστηκαν στις μουσουλμανικές χώρες και την Αίγυπτο το 13ο αι. Οι επιφανέστεροι από αυτούς καταλάμβαναν ανώτατα πολιτικά αξιώματα.

παρεκκλήσιο, το (λατ. martirium)
Πρόκειται για μικρών διαστάσεων ναό ο οποίος είτε είναι αυτόνομος είτε ανήκει σε κάποιο ίδρυμα ή εξαρτάται από μεγαλύτερο ναό. Στο Βυζάντιο τα παρεκκλήσια είχαν συχνά ταφική χρήση.

πολεμίστρα, η
Στενό παράθυρο που χρησιμεύει ως άνοιγμα για τη στόχευση του εχθρού επιτρέποντας παράλληλα και την προστασία του υπερασπιστή.

πύργος, ο
Κατασκευή της οποίας το ύψος είναι μεγαλύτερο του μετωπικού πλάτους ή της διαμέτρου. Οι πύργοι μπορούν να έχουν το ίδιο ύψος με το τείχος ή μεγαλύτερο.

τείχος, το
Περιτείχισμα. To τείχος δε χρησιμοποιείται μόνο για την προστασία της πόλης. Μπορεί να χρησιμεύσει για καταφύγιο, σε περίπτωση ανάγκης.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>