Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Αρχαιότητα

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

5

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Άλωση της Μιλήτου 494 π.Χ.

Άλωση της Μιλήτου 494 π.Χ. (13/12/2005 v.1) Fall of Miletus, 494 BC - προς ανάθεση

Μετά την ήττα του στόλου των Ιώνων επαναστατών στη Λάδη το 494 π.Χ., η Μίλητος πολιορκήθηκε από ξηρά και θάλασσα. Η αποδυναμωμένη πόλη υπέκυψε στους Πέρσες προς τα τέλη του ίδιου χρόνου και ακολούθησε λεηλασία και καταστροφή. Οι περισσότεροι άντρες εξοντώθηκαν, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αιχμαλωτίστηκε και ένα μέρος του μετεγκαταστάθηκε από το Δαρείο στις εκβολές του ποταμού Τίγρη. Η άλωση και τα επακόλουθά της επέφεραν το οριστικό τέλος της Μιλήτου ως σημαντικής δύναμης στην Ιωνία.

περισσότερα...

 

Γαλατικές Επιδρομές στη Μ. Ασία

Γαλατικές Επιδρομές στη Μ. Ασία - προς ανάθεση Galatian Raids in Asia Minor - προς ανάθεση

 

Γοτθικές Εκστρατείες (Αρχαιότητα)

Γοτθικές Εκστρατείες (Αρχαιότητα) (14/10/2005 v.1) Gothic expeditions (Antiquity) (25/1/2006 v.1)

Οι γοτθικές επιδρομές τον 3ο αι. μ.Χ. αποτέλεσαν ισχυρή δοκιμασία για τις μικρασιατικές πόλεις. Η ανεπάρκεια της ρωμαϊκής άμυνας είχε αποτέλεσμα τη λεηλασία πολυάριθμων πόλεων, με καταστροφικές συνέπειες για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας.

περισσότερα...

 

Εκστρατεία του Μανλίου Βούλσωνος

Εκστρατεία του Μανλίου Βούλσωνος - προς ανάθεση Campaigns of Manlius Vulso - προς ανάθεση

 

Εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου (14/10/2005 v.1) Campaign of Alexander the Great (31/1/2006 v.1)

Η συντονισμένη προέλαση των μακεδονικών και των άλλων ελληνικών στρατευμάτων με επικεφαλής το βασιλιά Αλέξανδρο από το μακεδονικό βασίλειο έως την Ινδική χερσόνησο (336-324 π.Χ.) μετέβαλε ριζικά τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο, οδηγώντας στη διαμόρφωση των ελληνιστικών βασιλείων. Τη διαδικασία αυτή σε μεγάλο βαθμό καθόρισε ο ρόλος των μικρασιατικών ελληνικών πόλεων, που αποτελούσαν συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο πολιτικών σχηματισμών, του ελληνικού και του...

περισσότερα...

 

Εκστρατεία του Πομπηίου στη Μ. Ασία

Εκστρατεία του Πομπηίου στη Μ. Ασία (16/4/2008 v.1) Pompey΄s Campaign in Asia Minor (16/4/2008 v.1)

Η Ασιατική εκστρατεία του Πομπηίου πραγματοποιήθηκε στη Μικρά Ασία και τις γύρω περιοχές. Διήρκεσε από το 66 μέχρι το 62 π.Χ. και σηματοδοτεί την τελική φάση του Γ΄ Μιθριδατικού πολέμου. Ο Πομπήιος ανέλαβε τη γενική διοίκηση αντικαθιστώντας το Λούκουλλο και, όταν ολοκλήρωσε την εκστρατεία, αποίκησε την επαρχία.

περισσότερα...

 

Εκστρατείες του Π. Σερβίλιου Βατία

Εκστρατείες του Π. Σερβίλιου Βατία (31/1/2006 v.1) Campaigns of Publius Servilius Vatia (14/10/2005 v.1)

Οι εκστρατείες του Π. Σερβίλιου Βατία (ύπατος το 79 π.Χ.) διεξήχθησαν κατά πάσα πιθανότητα από τα τέλη του 79 π.Χ. μέχρι τις αρχές του 74 π.Χ. στη Ρωμαϊκή επαρχία της Κιλικίας. Οι εκστρατείες είχαν διττό σκοπό: ο Βατίας πολέμησε εναντίον των πειρατών της ακτής κι έπειτα εισχώρησε στην ενδοχώρα και κατέκτησε περιοχές που ίσως, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, κατείχαν παλαιότερα οι Ρωμαίοι αλλά τις έχασαν με την έναρξη του πρώτου Μιθριδατικού πολέμου.

περισσότερα...

 

Κάθοδος των Μυρίων

Κάθοδος των Μυρίων (14/10/2005 v.1) March of the Ten Thousand (8/2/2006 v.1)

Η Κάθοδος των Μυρίων αποτελεί ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας. Πρόκειται για την προσπάθεια επιστροφής στην πατρίδα των Ελλήνων μισθοφόρων που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κύρου Β΄εναντίον του Αρταξέρξη, το 401 π.Χ. Η κάθοδος από τη Βαβυλώνα στον Εύξεινο Πόντο διήρκεσε από το Σεπτέμβριο του 401 έως το Μάιο του 399 π.Χ. Η πορεία αυτή περιγράφεται με τα πιο ζωντανά χρώματα από τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε από κοντά τα γεγονότα, στο έργο του...

περισσότερα...

 

Μάχη στους Αιγός Ποταμούς, 405 π.Χ.

Μάχη στους Αιγός Ποταμούς, 405 π.Χ. (14/10/2005 v.1) Battle of Aegospotami, 405 BC - προς ανάθεση

Η μάχη στους Αιγός Ποταμούς (αρχές Σεπτεμβρίου του 405 π.Χ.) στον Ελλήσποντο ήταν αυτή που έκρινε την έκβαση του Πελοποννησιακού πολέμου. Εκεί καταστράφηκε από το Σπαρτιάτη στρατηγό Λύσανδρο ολοσχερώς ο αθηναϊκός στόλος του Κόνωνα.

περισσότερα...

 

Μάχη της Ισσού, 333 π. Χ.

Μάχη της Ισσού, 333 π. Χ. - προς ανάθεση Battle of Issus, 333 BC  - προς ανάθεση