Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

14

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα D

 
 
 

Αγκύρας Μητρόπολις (Οθωμανική Περίοδος)

Αγκύρας Μητρόπολις (Οθωμανική Περίοδος) (14/10/2005 v.1) Diocese of Ankara (Ottoman Period) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Η Άγκυρα ήταν μια από τις πόλεις στις οποίες διαδόθηκε ο χριστιανισμός ήδη από την αποστολική εποχή. Αν και η παρουσία μητροπολίτη στην περιοχή μετά από τη μουσουλμανική κατάκτηση δεν ήταν πάντοτε δεδομένη, δημιουργώντας προβλήματα κατά καιρούς, ήδη από το 15ο αιώνα η πόληαποτελούσε, με διαλείμματα, έδρα μητρόπολης. Ενώ η παρουσία ορθοδόξων στους πρώτους οθωμανικούς αιώνες είναι περιορισμένη, ενισχύεται από το 18ο αιώνα και ύστερα χάρη σε μεταναστευτικά ρεύματα από την Καππαδοκία.

περισσότερα...

 

Αδάνων και Ταρσού Μητρόπολις

Αδάνων και Ταρσού Μητρόπολις (14/10/2005 v.1) Diocese of Adana and Tarsus (19/1/2006 v.1)

Η μητρόπολη Αδάνων και Ταρσού, τα όρια της δικαιοδοσίας της οποίας σχεδόν ταυτίζονταν με εκείνα του βιλαετιού των Αδάνων, υπαγόταν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

περισσότερα...

 

Αμασείας Μητρόπολις (Οθωμανική Περίοδος)

Αμασείας Μητρόπολις (Οθωμανική Περίοδος) (14/10/2005 v.1) Diocese of Amaseia (Ottoman Period) (20/1/2006 v.1)

Ιστορία της μητρoπόλεως Αμασείας από το 15ο αιώνα ως την ανταλλαγή των πληθυσμών. Μέσα από την ιστορία της μητρόπολης δίνονται στοιχεία για την οικονομική, πληθυσμιακή και πνευματική ζωή της περιοχής.

περισσότερα...

 

Ανακάλυψη του Έπους του Διγενή

Ανακάλυψη του Έπους του Διγενή (14/10/2005 v.1) Discovery of the Digenis Epic (20/1/2006 v.1)

Στο λήμμα αυτό εξετάζονται οι διαφορετικές επιπτώσεις στην ελληνική, την ποντιακή και την καππαδοκική λαογραφία από την ανακάλυψη (Τραπεζούντα, 1868) και δημοσίευση (Παρίσι, 1875) του έπους του Διγενή Ακρίτα.

περισσότερα...

 

Ανατολής Διοίκησις (Βυζάντιο)

Ανατολής Διοίκησις (Βυζάντιο) (14/10/2005 v.1) Diocese of Oriens (Byzantium) (20/1/2006 v.1)

Η διοίκηση Ανατολής, της επαρχότητας Ανατολής, ιδρύθηκε το 314 στα νότια και νοτιοανατολικά εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και μετά το 359 χωρίστηκε σε 17 επαρχίες, που περιήλθαν κατά το πλείστον στους Άραβες τον 7ο αιώνα. Στην Αντιόχεια επί Ορόντου, έδρα των αρχών της διοίκησης, βρισκόταν και το νομισματοκοπείο Ανατολής. Ο κόμης Ανατολής, επικεφαλής της διοίκησης, αργότερα αντικαταστάθηκε από τον κόμη Ισαυρίας (535-553). Εκκλησιαστική δικαιοδοσία στην περιοχή ασκούσαν τρία Πατριαρχεία, τα...

περισσότερα...

 

Ανέων Μητρόπολις

Ανέων Μητρόπολις (14/10/2005 v.1) Diocese of Anea (20/1/2006 v.1)

Το ιστορικό προηγούμενο της εκκλησιαστικής διοικήσεως Ανέων ήταν η ομώνυμη επισκοπή της Βυζαντινής εποχής, η οποία είχε καταστεί ανενεργή μετά την τουρκική επέκταση στη δυτική Μικρά Ασία. Αναβίωσε το 19ο αιώνα, με την ίδρυση το 1802 της επισκοπής Κρήνης και Ανέων. Το τμήμα Ανέων αποτέλεσε αργότερα ξεχωριστή επισκοπική αρχή, υπαγόμενη στη μητρόπολη Εφέσου. Η επισκοπή αργότερα διαιρέθηκε και πρώτα το τμήμα του Τσεσμέ υψώθηκε το 1903 στη μητρόπολη Κρήνης.

περισσότερα...

 

Αντιπαραθέσεις μεταξύ Γηγενών και Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα

Αντιπαραθέσεις μεταξύ Γηγενών και Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα (14/10/2005 v.1) Disputes among locals and Asia Minor refugees, Greece - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Οι αντιθέσεις που προέκυψαν ανάμεσα σε Μικρασιάτες πρόσφυγες και σε γηγενείς την περίοδο του Μεσοπολέμου οφείλονταν άλλοτε σε τριβές που σχετίζονταν με πολιτικές αντιπαλότητες, άλλοτε σε αντιμαχόμενα οικονομικά συμφέροντα και άλλοτε στην αμοιβαία καχυποψία που δημιούργησαν οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, που ήταν αρκετά εμφανείς τα πρώτα χρόνια μετά την εγκατάσταση.

περισσότερα...

 

Ασίας Διοίκησις (Βυζάντιο)

Ασίας Διοίκησις (Βυζάντιο) (14/10/2005 v.1) Diocese of Asiana (Byzantium) (25/1/2006 v.1)

H διοίκηση Aσιανής της επαρχότητος Aνατολής, διοικητική ενότητα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οργανώθηκε το έτος 314 στα δυτικά και νότια εδάφη της Mικράς Aσίας και στις νήσους του Aιγαίου Πελάγους. Tη συνέθεταν έντεκα πυκνοκατοικημένες επαρχίες. Oι πόλεις και οι λιμένες της Aσιανής ήταν κέντρα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. H διοίκηση Aσιανής καταργήθηκε κατά το τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα, όταν οι επαρχίες της περιήλθαν στα θέματα Oψικίου και Θρακησίων.

περισσότερα...

 

Δαβίδ Κομνηνός

Δαβίδ Κομνηνός (14/10/2005 v.1) David Komnenos (25/1/2006 v.1)

Γόνος της οικογένειας των Κομνηνών και συνιδρυτής της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Το 1204, μαζί με τον αδελφό του Αλέξιο Α' Μέγα Κομνηνό (1204-1222), κατέλαβαν αμαχητί την Τραπεζούντα και ίδρυσαν αυτοκρατορία, με την υποστήριξη της βασίλισσας της Γεωργίας, Θάμαρ. Στη συνέχεια ανέλαβε το έργο της επέκτασης των ορίων της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας δυτικά, συμμαχώντας με τον Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης εναντίον του Θεόδωρου Α΄ Λασκάρεως της Νίκαιας, χωρίς όμως επιτυχία. Εκάρη...

περισσότερα...

 

Δαβίδ Μέγας Κομνηνός

Δαβίδ Μέγας Κομνηνός (14/10/2005 v.1) David Grand Komnenos (25/1/2006 v.1)

Ο Δαβίδ Μέγας Κομνηνός είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας. Το 1458 με την υποστήριξη των Καβαζιτών απομάκρυνε τον νόμιμο διάδοχο Αλέξιο Ε' και στέφθηκε αυτοκράτορας σε μια κρίσιμη για την αυτοκρατορία εποχή, καθώς η εξάπλωση των Οθωμανών στη Μικρά Ασία απειλούσε άμεσα την ύπαρξή της. Στις 15 Αυγούστου 1461 αναγκάστηκε να παραδώσει την Τραπεζούντα στον σουλτάνο Μωάμεθ Β' και την 1η Νοεμβρίου 1463 εκτελέστηκε στην Κωνσταντινούπολη.

περισσότερα...