Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Επιδημία χολέρας στη Σμύρνη, 1893

Συγγραφή : Shariat-Panahi S. Mohammad T. (10/12/2001)

Για παραπομπή: Shariat-Panahi S. Mohammad T., «Επιδημία χολέρας στη Σμύρνη, 1893», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12051>

Επιδημία χολέρας στη Σμύρνη, 1893 (20/3/2008 v.1) Cholera Epidemic in Smyrna, 1893 - δεν έχει ακόμη εκδοθεί 
 

1. Εκδήλωση της επιδημίας

Τον Ιούλιο του 1893 εκδηλώθηκε στη Σμύρνη επιδημία με προέλευση τη Μασσαλία. Η επιδημία διήρκεσε έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το πρώτο κρούσμα ήταν ένας Εβραίος μαθητής. Αργότερα η επιδημία μεταδόθηκε στο Γαλάζιο και σε άλλες περιοχές της πόλης. Ιδιαίτερα επλήγη το Καρατάσι και η εβραϊκή συνοικία που υπήρχε εκεί.

2. Έκταση της επιδημίας

Στη Σμύρνη πέθαναν περίπου 400 άνθρωποι, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν Εβραίοι.1 Οι οθωμανικές αρχές της πόλης προσπάθησαν να αποκρύψουν την πραγματικότητα και απειλούσαν με φυλάκιση όποιον διέδιδε πως στη Σμύρνη υπήρχε επιδημία χολέρας. Προφανώς προσπαθούσαν με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν τη διακοπή των εμπορικών δραστηριοτήτων της πόλης.

Η επιδημία, αν και περιορισμένης έκτασης, προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη. Μεγάλο μέρος των κατοίκων κατέφυγε στα προάστια, ιδιαίτερα στον Κουκλουτζά, όπου είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα.

1. Ο Σολομωνίδης αναφέρει ότι στα θύματα της χολέρας συμπεριλαμβάνονταν 78 Τούρκοι, 110 Έλληνες, 11 Αρμένιοι, 204 Εβραίοι και 10 Ευρωπαίοι. Βλ. Σολομωνίδης, Χ., Η ιατρική στη Σμύρνη: Ασκληπιεία, σχολές, το γραικικό νοσοκομείο, επιδημίες, γητειές, γιατροσόφια, γιατροί, φαρμακεία (Αθήνα 1955), σελ. 70.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>