Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Θουθθουρβιωτών Κώμη

Συγγραφή : Ζάχος Γεώργιος (4/9/2001)

Για παραπομπή: Ζάχος Γεώργιος, «Θουθθουρβιωτών Κώμη», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=11860>

Θουθθουρβιωτών Κώμη (16/12/2008 v.1) Thouthourvioton Kome - προς ανάθεση 
 

1. Θέση – Ιστορία

Η ισαυρική κώμη των Θουθθουρβιωτών ταυτίζεται με τα ερείπια στο Oduncu Kalesi 7 χλμ. Α-ΒΑ του Taşkent, 1 χλμ. Δ-ΝΔ του χωριού Oduncu. Το όνομά της παραδίδεται μόνο επιγραφικά, όπου απαντά και ως «Θουθθουβιωτών», ενώ στη σύγχρονη βιβλιογραφία αναφέρεται ως Θουθθουρβία, χωρίς ωστόσο να παραδίδεται επιγραφικά.

Η ύπαρξή της μαρτυρείται κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όταν εμφανίζεται ως ανεξάρτητη κώμη της περιοχής Κλαβηνής να κατασκευάζει μαζί με την κώμη των Ολοσαδέων το ναό του Σαράπιδος και των συννάων θέων. Η χώρα της εμπεριέκλειε πιθανόν την περιοχή των σημερινών οικισμών Oduncu και Sarniçköy. Ο οικισμός καταλάμβανε ένα πλάτωμα κάτω από το λόφο της ακρόπολης, της οποίας σώζεται η πύλη και υπολείμματα της οχύρωσης. Δεξιά και αριστερά του μονοπατιού που οδηγεί από το Leftosun στο Oduncu Kalesi εντοπίστηκε το νεκροταφείο της πόλης, όπου βρέθηκε μαρμάρινο κάλυμμα λάρνακας που φέρει ανάγλυφο λιοντάρι.

Στις απότομες πλαγιές του υψώματος εντοπίστηκαν τα ερείπια ενός ναού πάνω σε αναλημματικούς τοίχους, ο οποίος ταυτίζεται με το ναό του Διός Βεδιώτη1 με βάση την επιγραφή κατασκευής και ανάθεσης του τοίχου της πρόστασης. Ο ισοδομικής τοιχοποιίας τοίχος κατασκευάστηκε από τεχνίτη που ανήκε σε συντεχνία, από καλής ποιότητος μάρμαρο χρώματος ανοικτού ερυθρού με άσπρα νερά, το οποίο επιχωριάζει στο Oduncu.

1. Μάλλον πρόκειται για το Δία της πόλης Σβέδη, άρα είναι λανθασμένη ή διαφορετική αναγραφή του.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>