Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Κωλώτης της Τέω

Συγγραφή : Δίπλα Ανθή (12/3/2003)

Για παραπομπή: Δίπλα Ανθή, «Κωλώτης της Τέω», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4992>

Κωλώτης της Τέω (13/3/2008 v.1) Colotes of Teos (11/7/2008 v.1) 
 

1. Βιογραφικά στοιχεία

Ο Κωλώτης υπήρξε σημαντικός ζωγράφος της Αρχαιότητας, σύγχρονος και ανταγωνιστής του Τιμάνθη. Καταγόταν από την Τέω. Θεωρείται ότι είχε μαθητεύσει κοντά στο Φειδία. Η ακμή του τοποθετείται περίπου στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. Αναφέρεται ότι ο Τιμάνθης νίκησε σε ένα διαγωνισμό τον Κωλώτη, με ένα πίνακά του που πραγματευόταν τη θυσία της Ιφιγένειας.1 Από την αναφορά αυτή μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και ο Κωλώτης είχε πιθανόν ζωγραφίσει το ίδιο θέμα.

2. Έργα

Στη Δήλο παραδίδεται επιγραφικά η ύπαρξη ενός κτηρίου που προσδιορίζεται ως «Οίκος εν ω αι Γραφαί (Κωλώτου)». Πρόκειται μάλλον για μια Πινακοθήκη των αρχών του 4ου αι. π.Χ.2 που στέγαζε έργα κατά βάση του Κωλώτη. Στη συλλογή ωστόσο φαίνεται ότι περιλαμβανόταν και ένα τουλάχιστον έργο του Παρράσιου.3 Κάποια έργα φαίνεται ότι προστατεύονταν από παραπέτα. Ορισμένες τουλάχιστον παραστάσεις πρέπει να ήταν φορητοί πίνακες και όχι τοιχογραφίες. Αναφέρεται ένας τουλάχιστον πίνακας με την εγκαυστική τεχνική («έγκαυμα»). Στα δεξιά της εισόδου σημειώνεται ότι είχαν τοποθετήσει το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Κωλώτη (τη Θυσία της Ιφιγένειας ίσως;) και ακριβώς απέναντι άλλο ένα από τα αριστουργήματά του. Από τα θέματα της συλλογής μνημονεύονται δύο πορτρέτα, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο, καθώς και ένας «Προμηθέας», ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί το δεύτερο τραγικό θέμα της συλλογής, αν όντως αυτή περιλάμβανε και την Ιφιγένεια. Κάποια έργα προσδιορίζονται ως δωρεές ιδιωτών από μεταγενέστερες, όσο γνωρίζουμε, του 4ου αι. π.Χ. εποχές, μεταξύ των άλλων και ενός Τήιου.
Μεταξύ των άλλων έργων του Κωλώτη αναφέρεται και η χρυσελεφάντινη τράπεζα των Ολυμπιονικών στην Ολυμπία.

1. Quintil., Instit. orat. 2.13.12

2. Το κτήριο είχε μάλλον ασύμμετρη κάτοψη και διαιρούνταν από δύο κολώνες, μία στα αριστερά και μία στα δεξιά. Ίσως ταυτίζεται με το «Βόρειο κτήριο», χτισμένο μεταξύ 402 και 394 π.Χ.

3. Η «συστέγαση» έργων των δύο σύγχρονων Ιώνων ζωγράφων ίσως σχετίζεται με την περίοδο 402-392 π.Χ. οπότε η Δήλος, ελεύθερη από την Αθήνα και υπό την προστασία της Σπάρτης, σύσφιξε τις σχέσεις της με την Έφεσο.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>