Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα AΑναζήτηση με το γράμμα BΑναζήτηση με το γράμμα CΑναζήτηση με το γράμμα DΑναζήτηση με το γράμμα EΑναζήτηση με το γράμμα FΑναζήτηση με το γράμμα GΑναζήτηση με το γράμμα HΑναζήτηση με το γράμμα IΑναζήτηση με το γράμμα JΑναζήτηση με το γράμμα KΑναζήτηση με το γράμμα LΑναζήτηση με το γράμμα MΑναζήτηση με το γράμμα NΑναζήτηση με το γράμμα OΑναζήτηση με το γράμμα PΑναζήτηση με το γράμμα QΑναζήτηση με το γράμμα RΑναζήτηση με το γράμμα SΑναζήτηση με το γράμμα TΑναζήτηση με το γράμμα UΑναζήτηση με το γράμμα VΑναζήτηση με το γράμμα WΑναζήτηση με το γράμμα XΑναζήτηση με το γράμμα YΑναζήτηση με το γράμμα Z

Collection of Cappadocian folkloric and linguistic material

Author(s) : Sapkidi Olga (11/28/2002)
Translation : Koutras Nikolaos

For citation: Sapkidi Olga, "Collection of Cappadocian folkloric and linguistic material",
Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=10090>

Συλλογή Λαογραφικού και Γλωσσικού Υλικού στην Καππαδοκία (7/29/2008 v.1) Collection of Cappadocian folkloric and linguistic material (2/21/2006 v.1) 

Quotations

 
Foundation myth of Sille

«Εν τω μέσω της Κωμοπόλεως, εις επίπεδον τόπον, είναι ναός αρχαίος, επ’ ονόματι του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ […]. Λέγεται δε ότι εν τω άνω ειρημένω χειμάρρω κατώκουν ασκηταί, έχοντες τον εν μέσω ναόν του Αρχιστρατήγου [,,,]. Κυριευθέντος δε του Ικονίου υπό των Σελσούκων τούρκων, έφυγον εκείθεν οι ασκηταί, αφέντες τον τόπον έρημον. Βασιλεύσας δε ο Σουλτάν Αλαετίν εν Ικονίω επεχείρησε την οικοδομήν του, ήδη, σωζομένου Τζαμίου αυτού. Απέστειλεν, όθεν, ανθρώπους ίνα κατεδαφίσωσι τον ναόν του Αρχιστρατήγου, έρημου όντος, και να μετακομίσωσι την ύλην εις το Ικόνιον, ενώ δε επέβαλον τας χείρας εις καθαίρεσιν του ναού, φλόγες πυρός εξήλθον (κατά τον Κύριλλον) εξ αυτού και κατέκαυσαν τους παρεστώτας. Τούτο μαθών ο Σουλτάνος και φοβηθείς, παρητήθη του σκοπού, αποστείλας μάλιστα και επτά οικογενείας αιχμαλώτους Λακωνικάς διά να κατοικήσωσιν εκεί, προς περιποίησιν και λυχναψίαν του ναού. Οι χριστιανοί κάτοικοι της Σίλης ομιλούσι και την σήμερον την αρχαίαν Λακωνικήν διάλεκτον, ανάρθρως όμως και σολοικοβαρβάρως».

Ρίζος, Νικόλαος, Καππαδοκικά, ήτοι δοκίμιον ιστορικής περιγραφής της Αρχαίας Καππαδοκίας και ιδίως των επαρχιών Καισαρείας και Ικονίου (Κωνσταντινούπολη, τυπογραφείο Ανατολή, 1856), p. 132-133.

Alexander the Great and Asia

«Ο Αλέξανδρος μετέθεσε τρόπον τινά την Ελλάδα και την Μακεδονίαν εις την Ασίαν. Μικρόν δε μετά του θανάτου αυτού, η Ελληνική τέχνη και επιστήμη εθεραπαύθησαν τοσούτον υπό των κυριάρχων εκείνων εις τα κράτη αυτών, ώστε έκτοτε το πνεύμα και η κυριωτέρα δύναμις των Ελλήνων μετέστησαν εις την Ασίαν. Εντεύθεν το μέρος τούτο του κόσμου ωφελήθη εκ των κατακτήσεων του Αλεξάνδρου, η δε Ελλάς και Μακεδονία εξεναντίας εζημιώθησαν: η [...] Ανατολή εδέχθη Ελληνικόν πολιτισμόν και Ελληνικήν ισχύν, οι δε Έλληνες και Μακεδόνες προσέλαβον ουδέν άλλο, ή πλούτον και ακολασίαν».

Ρίζος, Νικόλαος, Καππαδοκικά, ήτοι δοκίμιον ιστορικής περιγραφής της Αρχαίας Καππαδοκίας και ιδίως των επαρχιών Καισαρείας και Ικονίου (Κωνσταντινούπολη, τυπογραφείο Ανατολή, 1856), p. ε'- στ'.
 
 
 
 
 

Entry's identity

 
press image to open photo library
 

>>>