Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Χορόσκιοϊ

Συγγραφή : Πίγκου Ευαγγελία (20/9/2001)

Για παραπομπή: Πίγκου Ευαγγελία, «Χορόσκιοϊ», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6666>

Χορόσκιοϊ (30/7/2009 v.1) Horozköy (7/9/2009 v.1) 

Παραθέματα

 

Η ονομασία του οικισμού στην προφορική παράδοση

«Βγήκε, κατά πώς λέγαν οι παλιοί, από εκείνη τη νύχτα που παρουσιάστηκε στον ύπνο μιανής χριστιανής η αγία Αναστασία. Και είπε να ψάξουν μέσα στο πηγάδι, στο αγίασμα και να την εύρουν. Και κράξαν όλοι μαζί οι πετεινοί. Γι’ αυτό το βγάλαν πετεινοχώρι».

«Στο χτίσιμο του χωριού βγάλαν νερό από ένα πηγάδι και με τον κουβά βγήκε ένα εικονισματάκι, που ήταν της αγίας Αναστασίας. Τότε λέγαν οι παλιοί πως έκραξε ένας πετεινός. Γι’ αυτό το χωριό το βγάλαν Χορόσκιοϊ».

«Σαν καταλήφτηκε η Μαγνησία από τους Τούρκους, άνοιξαν την πόρτα του κάμπου και βγήκαν στο δάσος να κρυφτούν. Εκεί τα ξημερώματα λάλησε ένας κόκορας. Γι’ αυτό το ’παν Χορόσκιοϊ».

«Το Χορόσκιοϊ, πριν βρεθεί η αγία Αναστασία, ήταν ένα τσιφλίκι και είχε 50-60 σπίτια που κάθονταν εργάτες χριστιανοί. Το ’λεγαν με το ίδιο όνομα, Τσιφλίκι. Εκεί εμφανίστηκε η αγία Αναστασία σ’ έναν τσομπάνη. Την ώρα που την ανέσυραν από το πηγάδι, λάλησε ένας κόκορας».

Αρχείο Προφορικής Παράδοσης, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, φάκ. Α 34
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>