Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα AΑναζήτηση με το γράμμα BΑναζήτηση με το γράμμα CΑναζήτηση με το γράμμα DΑναζήτηση με το γράμμα EΑναζήτηση με το γράμμα FΑναζήτηση με το γράμμα GΑναζήτηση με το γράμμα HΑναζήτηση με το γράμμα IΑναζήτηση με το γράμμα JΑναζήτηση με το γράμμα KΑναζήτηση με το γράμμα LΑναζήτηση με το γράμμα MΑναζήτηση με το γράμμα NΑναζήτηση με το γράμμα OΑναζήτηση με το γράμμα PΑναζήτηση με το γράμμα QΑναζήτηση με το γράμμα RΑναζήτηση με το γράμμα SΑναζήτηση με το γράμμα TΑναζήτηση με το γράμμα UΑναζήτηση με το γράμμα VΑναζήτηση με το γράμμα WΑναζήτηση με το γράμμα XΑναζήτηση με το γράμμα YΑναζήτηση με το γράμμα Z

Yenice

Author(s) : Stamatopoulos Dimitrios (9/4/2001)
Translation : Nakas Ioannis

For citation: Stamatopoulos Dimitrios, "Yenice",
Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12192>

Γετζές (7/31/2009 v.1) Yenice (10/7/2010 v.1) 

GLOSSARY

 

kaymakamlık
Ottoman administrative unit that replaced the kaza during the late Ottoman Period, after the administrative reforms of 1864.

kuruş
Silver coin, the basic numismatic unit of the Ottoman Empire from the late 17th century until 1844, when it was replaced by the Ottoman lira, which was equivalent to 100 kuruş.

muhtar
Elected communal official, head of a quarter or a village community.

mutasarrıflık
A medium-sized Ottoman administrative unit that replaced the sancak during the Late Ottoman Period, after the administrative reforms of 1864.

vilayet (valilik)
The larger administrative unit in the Ottoman provincial administration system. The large provinces of the Ottoman Empire were previously called eyalet. The new regulation of 1864 introduced the vilayet as an equivalent of the French départment - albeit of smaller size. The governor of the vilayet was called vali and had extensive authority.

 
 
 
 
 
 
 
 

Entry's identity

 
press image to open photo library
 

>>>