Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Πόλεις

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

20

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Άβυδος (Αρχαιότητα)

Άβυδος (Αρχαιότητα) (3/1/2005 v.1) Abydus (Antiquity) (19/1/2006 v.1)

Η αρχαία Άβυδος ήταν πόλη της Τρωάδας, η οποία εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα. Η πόλη ήταν εύρωστη οικονομικά, ιδιαίτερα κατά την Κλασική περίοδο.

περισσότερα...

 

Άγκυρα (Αρχαιότητα)

Άγκυρα (Αρχαιότητα) - προς ανάθεση Ankara (Antiquity) - προς ανάθεση

 

Αγχιάλη

Αγχιάλη (27/2/2008 v.1) Anchiale - προς ανάθεση

Κιλικική πόλη μεταξύ του Ζεφυρίου και της εκβολής του ποταμού Κύδνου, στο όρος Υümüktepe. Μετατοπίστηκε στην ακτή κατά τη Ρωμαϊκή – Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Σήμερα σώζονται ελάχιστα αρχαιολογικά κατάλοιπα.

περισσότερα...

 

Άδαδα (Αρχαιότητα)

Άδαδα (Αρχαιότητα) (14/10/2005 v.1) Adada (Antiquity) (19/1/2006 v.1)

Τα Άδαδα ήταν αρχαία πόλη της Πισιδίας. Είχαν σημαντικό πληθυσμό και άκμασαν κατά την Αυτοκρατορική περίοδο.

περισσότερα...

 

Άδανα (Αρχαιότητα)

Άδανα (Αρχαιότητα) - προς ανάθεση Adana (Antiquity) (19/1/2006 v.1)

Εμπορικό κέντρο της Kιλικίας πεδιάδος. Μετονομάστηκε σε Αντιόχεια στο Σάρο το 2ο αι. π.Χ. και άκμασε ιδιαίτερα μετά την εγκατάσταση από τον Πομπήιο Κιλίκων πειρατών, που επιδόθηκαν στη γεωργία. Σώζονται στοιχεία για τη θρησκευτική ζωή στην πόλη, καθώς και σημαντικά δομικά κατάλοιπα.

 

Αδραμύττιον (Αρχαιότητα)

Αδραμύττιον (Αρχαιότητα) - προς ανάθεση Adramyttium (Antiquity) - προς ανάθεση

 

Αδριανού Θήραι (Αρχαιότητα)

Αδριανού Θήραι (Αρχαιότητα) - προς ανάθεση Hadrianou Therai - προς ανάθεση

 

Αιγαί Αιολίδος

Αιγαί Αιολίδος - προς ανάθεση Aegai, Aeolis - προς ανάθεση

 

Αιζανοί (Αρχαιότητα)

Αιζανοί (Αρχαιότητα) (14/10/2005 v.1) Aezani (Antiquity) (19/1/2006 v.1)

Πόλη στη δυτική Φρυγία που βρίσκεται στις όχθες του Πεγκάλα, κοντά στη σύγχρονη πόλη Çavdarhisar. Η ελληνοποίησή της τοποθετείται γύρω στον 3ο αι. π.Χ., ενώ στις αρχές του 2ου αι. π.Χ. αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους βασιλείς του Περγάμου και της Βιθυνίας. Από το 133 π.Χ. περνά στον έλεγχο της Ρώμης. Μεγάλη ακμή γνωρίζουν οι Αιζανοί κατά την Αυτοκρατορική περίοδο και κυρίως στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού. Τότε ιδρύεται ο μνημειακός ναός αφιερωμένος στο Δία, ενώ η πόλη αποτελεί...

περισσότερα...

 

Ακαλισσός

Ακαλισσός (24/1/2005 v.1) Akalissos (26/1/2006 v.1)

H Aκαλισσός βρίσκεται στην ανατολική Λυκία. Η πόλη πιθανότατα προϋπήρχε της άφιξης των Eλλήνων στη Λυκία. Oι περιορισμένες πληροφορίες για την ιστορία της πόλης, κυρίως επιγραφές και λίγα μνημεία, αφορούν τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς χρόνους. Την περίοδο αυτή ήταν κέντρο συμπολιτείας, η οποία ανήκε στο κοινό των Λυκίων, και εξέδιδε νομίσματα. Η ζωή στην πόλη συνεχίστηκε και στην Παλαιοχριστιανική περίοδο.

περισσότερα...