Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

38

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα P

 
 
 

Αγκύρας Βιλαέτι

Αγκύρας Βιλαέτι - προς ανάθεση Province (Vilayet) of Ankara - προς ανάθεση

 

Αδάνων Βιλαέτι

Αδάνων Βιλαέτι - προς ανάθεση Province (Vilayet) of Adana - προς ανάθεση

 

Αϊδινίου Βιλαέτι

Αϊδινίου Βιλαέτι - προς ανάθεση Province (vilayet) of Aydın - προς ανάθεση

 

Ανταλλαγή των Πληθυσμών, 1923 - 1924

Ανταλλαγή των Πληθυσμών, 1923 - 1924 - προς ανάθεση Population Exchange, 1923-24 - προς ανάθεση

 

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα)

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα) (14/10/2005 v.1) Pisidian Antioch (Antiquity) (24/1/2006 v.1)

H ίδρυση της Aντιόχειας της Πισιδίας ανάγεται στον 3ο αι. π.X. και εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα των κτίσεων των Σελευκιδών στις νότιες και νοτιο-ανατολικές περιοχές του βασιλείου τους. H πόλη έμεινε υπό σελευκιδική κυριαρχία μέχρι το 189 π.X., έτος κατά το οποίο ο στρατός του Aντίοχου Γ' ηττήθηκε από τον Eυμένη B' της Περγάμου και τους Ρωμαίους συμμάχους του στη μάχη της Mαγνησίας. H συνθήκη της Aπάμειας που υπογράφτηκε τον επόμενο χρόνο (188 π.X.) έδινε στον Aτταλίδη βασιλιά, την...

περισσότερα...

 

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα), Ιερό Αυγούστου

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα), Ιερό Αυγούστου (14/10/2005 v.1) Pisidian Antioch (Antiquity), Sanctuary of Augustus (24/1/2006 v.1)

Ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης ξεχωρίζει το λεγόμενο Ιερό του Αυγούστου. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αντιόχειας και χρονολογείται στο α´ μισό του 1ου αιώνα. Περιβαλλόταν από στοές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε η ημικυκλική στοά που αναπτυσσόταν στην ανατολική πλευρά του ιερού, μπροστά από την οποία βρισκόταν ένας πρόστυλος ναός ρωμαϊκού τύπου.

περισσότερα...

 

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα), Ιερό του Μηνός

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα), Ιερό του Μηνός (14/10/2005 v.1) Pisidian Antioch (Antiquity), Sanctuary of Men (24/1/2006 v.1)

Tο ιερό του Mηνός Aσκαίου ή Aσκενίου, του σημαντικότερου πάτριου θεού της Aντιόχειας της Πισιδίας, βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο στα νοτιοανατολικά της πόλης. Πληροφορίες για τη θέση του ιερού, το οποίο γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, παραδίδονται από το Στράβωνα. Μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί το τέμενος, ο κυρίως ναός του Μηνός, καθώς και σχετιζόμενα οικοδομήματα με τη λατρεία της θεότητας αυτής.

περισσότερα...

 

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα), Πύλη της πόλης

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα), Πύλη της πόλης (14/10/2005 v.1) Pisidian Antioch (Antiquity), City Gate (24/1/2006 v.1)

Η Πύλη της Αντιόχειας Πισιδίας βρίσκεται στα δυτικά του τείχους της πόλης. Έχοντας τη μορφή τριπλής θριαμβικής αψίδας και πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της αποικίας αυτής. Οι τιμητικές επιγραφές που διασώθηκαν οδήγησαν στη χρονολόγηση των καταλοίπων στους χρόνους του Αδριανού.

περισσότερα...

 

Αντιοχείας Πατριαρχείο (Βυζάντιο)

Αντιοχείας Πατριαρχείο (Βυζάντιο) - προς ανάθεση Patriarchate of Antioch (Byzantium) - προς ανάθεση

 

Αποστολική Δράση του Παύλου στη Μ. Ασία

Αποστολική Δράση του Παύλου στη Μ. Ασία (14/10/2005 v.1) Paul' s Mission in Asia Minor (24/1/2006 v.1)

Ο Απόστολος Παύλος πραγματοποίησε δύο μεγάλες περιοδείες στη Μικρά Ασία. Στην πρώτη (περ. 43-46) συνοδευόταν από το Βαρνάβα, περιοδεύοντας στη Λυκαονία, την Παμφυλία, την Πισιδία, τη Γαλατία και τη Φρυγία. Στη δεύτερη (περ. 52-56) επισκέφθηκε τις Εκκλησίες που είχε ήδη ιδρύσει και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Έφεσο, όπου έμεινε για τρία περίπου χρόνια. Έπειτα από ένα σύντομο ταξίδι στην Κόρινθο και την κυρίως Ελλάδα κατευθύνθηκε στην Ιερουσαλήμ, κάνοντας στάση σε μερικές μικρασιατικές πόλεις,...

περισσότερα...