Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Μπαλτατζής Γεώργιος

Συγγραφή : Σμυρνέλη Μαρία - Καρμέν (28/6/2002)

Για παραπομπή: Σμυρνέλη Μαρία - Καρμέν, «Μπαλτατζής Γεώργιος», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5435>

Μπαλτατζής Γεώργιος (4/4/2008 v.1) Baltatzis, Georgios (21/9/2009 v.1) 
 

1. Οικογενειακή ζωή

Ο Γεώργιος Μπαλτατζής γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1868. Ήταν γιος του εμποροτραπεζίτη Περικλή Μπαλτατζή και της Αρτεμισίας Μωραϊτίνη, μέλους οικογένειας εμπόρων και πολιτικών που δρούσε στην Ελλάδα. Το 1884, αφού τελείωσε την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, πήγε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε νομικά. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία ειδικευόμενος στη διπλωματία. Παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια Μαυροκορδάτου, μέλος σημαντικής οικογένειας εμπόρων και διπλωματών που καταγόταν από τη Χίο. Ο γάμος αυτός ήταν ο δεύτερος ανάμεσα στην οικογένεια των Μπαλτατζήδων και των Μαυροκορδάτων από τα μέσα του 18ου αιώνα. Από το γάμο γεννήθηκαν δύο αγόρια: ο Περικλής και ο Νικόλαος Εμμανουήλ – ο τελευταίος ακολούθησε τη σταδιοδρομία του πατέρα του και έγινε πολιτικός τον 20ό αιώνα.

2. Πολιτική σταδιοδρομία

Το 1902 ο Γεώργιος Μπαλτατζής ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στην Ελλάδα. Εκλέχτηκε βουλευτής στον Αλμυρό της Θεσσαλίας. Την 21η Ιουνίου 1908 διορίστηκε πρώτος υπουργός των Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γ. Θεοτόκη. Το 1915 ανέλαβε το υπουργείο Συγκοινωνίας στην κυβέρνηση Δ. Γούναρη και το 1920 το υπουργείο Γεωργίας και Ναυτικών στην κυβέρνηση Ν. Καλογερόπουλου. Το 1921 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Δ. Γούναρη. Στις 3 Οκτωβρίου 1921 συνόδεψε τον πρωθυπουργό Δ. Γούναρη στο Παρίσι και το Λονδίνο, με σκοπό να έρθει σε άμεση επαφή με τις κυβερνήσεις της Αντάντ ώστε να συζητηθεί η λύση για το πολεμικό αδιέξοδο στη Μικρά Ασία. Στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Γούναρης στις 5 Μαρτίου 1922,1 ο Γεώργιος Μπαλτατζής διορίστηκε πάλι υπουργός Εξωτερικών. Ο Γούναρης και ο Μπαλτατζής ξανάφυγαν για το Λονδίνο αλλά, λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε. Στις 9 Μαΐου 1922 ο καινούργιος πρωθυπουργός Π. Πρωτοπαπαδάκης συγκρότησε κυβέρνηση συνασπισμού όλων των κομμάτων του αντιβενιζελικού στρατοπέδου και διόρισε το Γεώργιο Μπαλτατζή υπουργό Εξωτερικών. Στις 26 Αυγούστου η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Στη «δίκη των εξ», το έκτακτο στρατοδικείο που συγκλήθηκε μετά τη στρατιωτική ήττα κατά τη μικρασιατική εκστρατεία, ο Γεώργιος Μπαλτατζής καταδικάστηκε, όπως και ακόμα πέντε πολιτικοί και στρατιωτικοί. Οι καταδικασμένοι εκτελέστηκαν στις 15 Νοεμβρίου 1922.

1. Ύστερα από τις διαβουλεύσεις στο Λονδίνο και το Παρίσι, οι Έλληνες δέχτηκαν την αγγλική πρόταση να θέσουν τα συμφέροντά τους στα χέρια της Αντάντ. Επιστρέφοντας από το Λονδίνο, ο Γούναρης έκανε απολογισμό του ταξιδιού του. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η κυβέρνησή του ηττήθηκε. Η εντολή όμως ξαναδόθηκε στο Γούναρη.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>