Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Οικονομίδης Δημοσθένης

Συγγραφή : Σαπκίδη Όλγα (25/10/2002)

Για παραπομπή: Σαπκίδη Όλγα, «Οικονομίδης Δημοσθένης», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5625>

Οικονομίδης Δημοσθένης - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Oikonomidis, Dimosthenis (30/3/2009 v.1) 

Παραθέματα

 
Ιδεολόγος διδάσκαλος

«Η ιστορία της ελληνικής εκπαιδεύσεως έχει να επιδείξει τύπους διδασκάλων μεγάλης παιδείας και μεγαλοφροσύνης, άνδρας διαπρεπείς και εις επιστημονικήν αξίαν και εις εθνικήν δράσιν. Εις τους τόπους του υποδούλου ελληνισμού οι τοιούτοι άνδρες εθεωρούντο πάντοτε ως εθνικοί ήρωες, ως προστάται των ιερών παραδόσεων, ως θεματοφύλακες της μεγάλης ιδέας του Γένους. Αι νέαι γενεαί συνήθιζον από ανατροφήν και παιδείαν να λατρεύουν κυριολεκτικώς την ανάμνησιν εκείνων, οι οποίοι αφιέρωσαν το πνεύμα και την ζωήν των εις τον μεγάλον σκοπόν να διδάξουν τα ελληνικά γράμματα και να διαιωνίσουν την ελληνικήν ιδέαν. […] Τέτοιον τύπον διδασκάλου ανεγνωρίζαμεν εις τον Δημοσθένην Οικονομίδην. […] Η φιλεργία, η επιστημονική κατάρτισις, η αφοσίωσις εις το καθήκον του καθηγητού προσέθετον κάθε ημέραν νέα στοιχεία εις την ψυχήν μας διά να ολοκληρώσωμεν την ιδέαν ότι είχαμε απέναντί μας τύπον ιδεολόγου διδασκάλου και αληθινού επιστήμονος».

Από την ομιλία του Νικηφόρου Ελεόπουλου, καθηγητή Φιλολογίας στο Κολλέγιο Αθηνών, κατά τον εορτασμό της επιστημονικής πεντηκονταετηρίδας του Δημοσθένη Οικονομίδη, Ποντιακά Φύλλα 15 (έτος Β', Μάιος 1937), σελ. 120.

Enos lazes juvate

«Τον Νοννότην θανόντα διεδέχθη ο μόλις τω 1888 εκ Γερμανίας αφιχθείς Δημοσθένης Οικονομίδης. Ήμεθα έτοιμοι οι μαθηταί της Ζ' τάξεως να τον υποδεχθώμεν εν τιμή και αγάπη, οπότε ηθέλησε να φανή από της πρώτης ημέρας αυστηρός εις βαθμόν ανοίκειον, επισύρας την κατ’ αυτού εμπάθειάν μας. Εδίδασκε Λατινικήν Γραμματολογίαν διά πολυγραφημένου κειμένου του, το οποίον ηγοράζαμεν. Και ποτε ανέφερεν ότι η Ετρουσκική γλώσσα δεν έχει εξηγηθή: ούτω π.χ. μένει ανεξήγητος η επιγραφή “Enos lazes juvate”. Οπότε συμμαθητής μου Φαναριώτης […] ύψωσε τον δάκτυλον και είπε θρασέως: “Κύριε Καθηγητά, σημαίνει "ένας Λάζος φοβάται"” (ο Οικονομίδης ήτο Πόντιος). Και εκαγχάσαμεν αστόργως εις βάρος του επίσης μακαρίτου τούτου καθηγητού μας».

Χουδαβέρδογλου, Σ., «Μακρυναί Αναμνήσεις», Δελτίον Μεγαλοσχολιτών 2 (Δεκέμβριος 1949-Ιανουάριος 1950), σελ. 49.
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>