Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Χαλδία (Βυζάντιο), Κόγ Καλέ

Συγγραφή : Κοντογιάννης Νίκος (4/7/2002)

Για παραπομπή: Κοντογιάννης Νίκος, «Χαλδία (Βυζάντιο), Κόγ Καλέ», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6646>

Χαλδία (Βυζάντιο), Κόγ Καλέ (15/9/2009 v.1) Chaldia (Byzantium), Koğ Kale - προς ανάθεση 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

αργολιθοδομή, η (opus incertum)
Τοιχοποιία από ακατέργαστους (αργούς) λίθους, ακανόνιστα τοποθετημένους με κονίαμα και μικρότερες πέτρες ή βήσαλα στους αρμούς.

έπαλξη, η
Το μεσαιωνικό τείχος στην άνω απόληξή του (επίπεδο των επάλξεων) διαμορφώνεται με κενά ανά τακτά διαστήματα. Το χτιστό τμήμα μεταξύ των κενών είναι η έπαλξη (αγγλ., γαλλ. merlon), ενώ στα ελληνικά δεν υφίσταται ειδικός όρος για το διάκενο (αγγλ. crenel, γαλλ. créneau) που παρεμβάλλεται μεταξύ των επάλξεων. Η διαμόρφωση αυτή επέτρεπε στους αμυνόμενους να βάλλουν κατά των επιτιθέμενων από τα διάκενα και να προφυλάσσονται πίσω από τις επάλξεις. Όταν τα τείχη δέχονταν επίθεση, τα διάκενα κλείνονταν με ξύλινα διαφράγματα (αγγλ. shutters,γαλλ. huchette de bois), τα οποία στηρίζονταν σε οριζόντιο άξονα και μπορούσαν να ανοιγοκλείνουν ώστε να διευκολύνουν την άμυνα. Το άνω τμήμα των επάλξεων μπορεί να είναι ευθύγραμμο και επίπεδο, ευθύγραμμο με τριγωνική διατομή, με χελιδονοειδείς ή πριονωτές απολήξεις κ.λπ.

εφυαλωμένη κεραμική, η
Αγγεία με επίχρισμα υάλου, που σχηματίζεται κατά την όπτηση (ψήσιμο των αγγείων στον κλίβανο). Ανάλογα με τη σύσταση του επιχρίσματος, η εφυάλωση μπορεί να είναι άχρωμη, μονόχρωμη ή και να συνδυάζει διαφορετικές αποχρώσεις πάνω στο ίδιο αγγείο.

κινστέρνα, η
Υπόγεια κατασκευή σχετικά μεγάλου μεγέθους, που χρησιμοποιούνταν ως δεξαμενή για την αποταμίευση νερού. Οι κινστέρνες κατά κανόνα είναι σκαμμένες στο έδαφος και έχουν επιμελημένη κατασκευή.

ξυλότυπος, ο
Καλούπι που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των τόξων και των καμαρών στην τοιχοποιία.

περίδρομος, ο, περίπατος, ο, πεδατούρα, η
Διάδρομος κυκλοφορίας των αμυνομένων στο άνω τμήμα των τειχών, πίσω από τη ζώνη των επάλξεων.

τοξοθυρίς, η
Η τοξοθυρίδα ήταν άνοιγμα στα τείχη κατασκευασμένο ειδικά για τους τοξότες. Στην εξωτερική παρειά διαμορφωνόταν στενή οπή, η απλούστερη μορφή της οποίας είναι μια στενόμακρη κατακόρυφη σχισμή, ενώ απαντά μεγάλη ποικιλία παραλλαγών (σε σχήμα σταυρού, με διεύρυνση στην κάτω απόληξη κ.λπ.), για την καλύτερη εποπτεία του πεδίου βολής. Το άνοιγμα διευρυνόταν προς το εσωτερικό των τειχών, ώστε να διευκολύνει την κίνηση και τη στόχευση με τόξο ή βαλίστρα. Η τοξοθυρίδα ήταν άνοιγμα στο πάχος μιας έπαλξης ή εγγεγραμμένη σε κόγχη, σε οποιοδήποτε σημείο του τείχους.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>