Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Θεσμοί / Αξιώματα

 
 

Σελίδα:

1

 
 
 
 
 

Ασιάρχης

Ασιάρχης (14/10/2005 v.1) Asiarch (25/1/2006 v.1)

Ο ασιάρχης ήταν ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους του Κοινού της Ασίας. Για τις αρμοδιότητες αυτού και της συζύγου του, όπως και για τη σχέση του με τον αρχιερέα, έχουν διατυπωθεί πολλές διαφορετικές απόψεις.

περισσότερα...

 

Γερουσία

Γερουσία (11/1/2008 v.1) Senatus (Gerousia) in Asia Minor (11/1/2008 v.1)

Η γερουσία είναι γνωστή από την Αρχαϊκή και την Κλασική περίοδο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας ως ένα σώμα αριστοκρατικού χαρακτήρα με συγκεκριμένες πολιτικές και διοικητικές αρμοδιότητες. Αν και δεν αποτελεί κυβερνητικό όργανο, επιτελεί σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές λειτουργίες. Παρουσιάζεται ως ο θεματοφύλακας της παραδοσιακής ελληνικής ταυτότητας των πόλεων της Ανατολής, στην οποία πλέον όμως σημαίνουσα θέση αποκτά ο Ρωμαίος αυτοκράτορας.

περισσότερα...

 

Ειρήναρχος

Ειρήναρχος (3/3/2008 v.1) Eirenarch (3/3/2008 v.1)

Τίτλος αξιώματος που αφορούσε την τήρηση της τάξης στις πόλεις της Μικράς Ασίας κατά τα τέλη του 1ου αι. μ.Χ. Οι ειρήναρχοι (ή ειρηνάρχες ή φύλακες της ειρήνης) κατεξοχήν προέρχονταν από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Εκτός από το ειρηναρχικό αξίωμα αναλάμβαναν και άλλα όπως αυτό του αγορανόμου, του στρατηγού, του πρώτου άρχοντος και παράλληλα ανέπτυσσαν ποικίλη ευεργετική δράση. Η ανάληψη του συγκεκριμένου αξιώματος αποτελούσε μέρος της σταδιοδρομίας αυτών των προσώπων στο δημόσιο βίο.

περισσότερα...

 

Νεωκορία

Νεωκορία (14/10/2005 v.1) Neokoria - προς ανάθεση

Νεωκορία ονομαζόταν το προνόμιο της κατασκευής ναού αφιερωμένου στην αυτοκρατορική λατρεία, το οποίο παραχωρούσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας στις πόλεις. Ο θεσμός γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση στη Μικρά Ασία.

περισσότερα...

 

Ομόνοια

Ομόνοια (14/10/2005 v.1) Concordia (cult)  (8/2/2006 v.1)

H Oμόνοια ως προσωποποιημένη θεότητα συναντάται από το τέλος του 4ου αι. π.X. σε αρκετά μέρη του ελληνικού κόσμου. Η απόδοση λατρευτικών τιμών στη Mικρά Aσία τοποθετείται στο 3ο και 2ο αι. π.X. Κατά την Αυτοκρατορική περίοδο, κόπηκαν χιλιάδες νομίσματα σε πόλεις της Mικράς Aσίας με την επιγραφή OMONOIA στον οπισθότυπο. Αγάλματα της προσωποποιημένης θεότητας στήνονταν σε πολλές πόλεις. Αποτέλεσε σημαντική πτυχή της αυτοκρατορικής λατρείας και ονομάστηκε Σεβαστή Oμόνοια. Οι ιερείς της ήταν μέλη...

περισσότερα...

 

Προσωποποιήσεις Θεσμών στη Μ. Ασία

Προσωποποιήσεις Θεσμών στη Μ. Ασία (14/10/2005 v.1) Personification of institutions in Asia Minor (14/2/2006 v.1)

Οι προσωποποιήσεις θεσμών στην τέχνη της Μικράς Ασίας είναι εξαιρετικά σπάνιες τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά. Εντοπίζονται μόνο σε συγκεκριμένους τύπους μνημείων, όπως οι ψηφισματικές στήλες. Απεικονίσεις του Δήμου, της Βουλής και του Κοινοβουλίου εντοπίζονται κυρίως σε νομίσματα της Αυτοκρατορικής περιόδου.

περισσότερα...

 

Προσωποποιήσεις Πόλεων και Επαρχιών στη Μ. Ασία

Προσωποποιήσεις Πόλεων και Επαρχιών στη Μ. Ασία (14/10/2005 v.1) Personifications of cities and provinces (14/2/2006 v.1)

Η απεικόνιση πόλεων με προσωποποιημένη μορφή αποτελεί χαρακτηριστικό των ελληνιστικών κυρίως χρόνων. Βρήκε δε μεγάλη απήχηση και στη ρωμαϊκή περίοδο, όταν εκτός από τις πόλεις άρχισαν να προσωποποιούνται και ολόκληρες επαρχίες, για λόγους που σχετίζονταν με την πολιτική προπαγάνδα της εποχής. Η συνηθέστερη απεικόνιση των πόλεων ήταν με τη μορφή Τύχης ή Αμαζόνας, ενώ των επαρχιών ως θεοτήτων ή απλών γυναικών.

περισσότερα...

 

Ρώμη και Δήμος στη Μ. Ασία

Ρώμη και Δήμος στη Μ. Ασία (14/10/2005 v.1) Roma and Populus at Asia Minor (9/2/2006 v.1)

Η λατρεία της Ρώμης, του Δήμου και της Συγκλήτου ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στις πόλεις της Μικράς Ασίας. Η εξέτασή της παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο όσον αφορά αυτή καθεαυτήν τη λατρεία, αλλά και όσον αφορά την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική σημασία που είχε.

περισσότερα...

 

Στεφανηφόρος

Στεφανηφόρος - προς ανάθεση Stephanephorus - προς ανάθεση