Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Ματζούκα, Μονή Παναγίας Σουμελά, Ιστορικό

Συγγραφή : Μπαρμπαρίτσα Ελένη (21/3/2005)

Για παραπομπή: Μπαρμπαρίτσα Ελένη, «Ματζούκα, Μονή Παναγίας Σουμελά, Ιστορικό», 2005,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5237>

Ματζούκα, Μονή Παναγίας Σουμελά, Ιστορικό (23/1/2006 v.1) Matzouka, Soumela Monastery, Historical Survey (25/2/2007 v.1) 
 

ΤΥΠΟΣ ΛΗΜΜΑΤΟΣ

Γενικό Λήμμα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η κατασκευή της μονής Σουμελά του Πόντου ανάγεται, με βάση την παράδοση, στον 4ο αιώνα και αποδίδεται σε δύο μοναχούς από την Αθήνα, το Βαρνάβα και το Σωφρόνιο. H μονή γνώρισε ιδιαίτερη ακμή στους χρόνους της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας και κυρίως στο διάστημα 1286-1390. Κατά την Οθωμανική περίοδο διατήρησε τον ορθόδοξο χαρακτήρα της και πολλά από τα προνόμιά της. Μάλιστα από το 17ο αιώνα και εξής γνώρισε νέα περίοδο ευημερίας, απόρροια της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Εγκαταλείφθηκε μετά το 1922.

Γεωγραφικός εντοπισμός

Εύξεινος Πόντος – Ματζούκα – Όρος Μελά

Χρονολόγηση

ακμή: 1286-1390

 
 
     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>