Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Φαυστινόπολις

Συγγραφή : Ζάχος Γεώργιος (4/9/2001)

Για παραπομπή: Ζάχος Γεώργιος, «Φαυστινόπολις», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=11850>

Φαυστινόπολις (30/10/2009 v.1) Faustinopolis (19/4/2011 v.1) 
 

1. Η πόλη

Η Φαυστινόπολις τοποθετείται κοντά στο χωριό Başmakçi πάνω στο δρόμο από τις Πύλες της Κιλικίας προς τα Τύανα, στο σημείο που η κοιλάδα του Çakıt Su συναντά την κοιλάδα του Kirk Geçıt Çay.1 Πρόκειται για colonia (ρωμαϊκή αποικία), η οποία ιδρύθηκε στη θέση της καππαδοκικής κώμης Χαλάλα (Halala) από τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο το 175/176 μ.Χ., προς τιμήν της γυναίκας του Φαυστίνας που πέθανε εκεί, όταν επέστρεφαν από τη Συρία.2 Στο Συνέκδημο του Ιεροκλέους3 τη βρίσκουμε ανάμεσα στις πόλεις της Cappadociae Secundae, όπου προφανώς εντάχθηκε με τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού.

Η ακρόπολη καταλάμβανε ένα πλάτωμα που βρισκόταν σε ύψος 60 μ. και είχε μέγιστο πλάτος 400 μ., στο σημείο συμβολής του Kirk Geçıt Çay με έναν παραπόταμό του. Τα ερείπια του οικισμού εντοπίστηκαν στο πεδινό τμήμα βόρεια και ανατολικά της ακρόπολης. Στο χώρο αυτό βρέθηκαν ρωμαϊκή κεραμική και ερείπια κτηρίων (μία θολωτή κατασκευή), ενώ στους βόρειους πρόποδες της ακρόπολης εντοπίστηκαν ασβεστολιθικοί δόμοι, ίσως από το βάθρο ενός ναού. Το νεκροταφείο της πόλης ή ένα από αυτά εντοπίστηκε στην ανατολική όχθη του παραποτάμου του Kirk Geçıt Çay.

Σύμφωνα με φιλολογικές πηγές, ο Μάρκος Αυρήλιος έχτισε ναό προς τιμήν της Φαυστίνας, τον οποίο αργότερα ο Ηλιογάβαλος μετέτρεψε σε ναό του ιδίου ή του Σύριου Δία ή του Ήλιου.4

1. Itin. Hieros. 578.2· Itin. Anton. 145.3. Έχουν βρεθεί και μιλιάρια με τις αποστάσεις από τη Φαυστινόπολη στα Τύανα και τις Πύλες Κιλικίας του διαστήματος 218-238. French, D., Roman Roads and Milestones of Asia Minor I: The Pilgrim’s Road (BAR 105, Oxford 1981), σελ. 90-91, αρ. 60 A-C, σελ. 122-123, πίν. 11a-b, χάρτες 2, 6.

2. SHA, Marcus Antoninus 26.4-9.

3. Ιεροκλ., Συνέκδ. 700.3. Πρόκειται για κατάλογο πόλεων του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας καταχωρισμένων ανά επαρχίες, σύμφωνα με τη γεωγραφική θέση τους. Πιθανόν βασίζεται σε επίσημο κατάλογο των μέσων του 5ου αι. μ.Χ. Βλ. Hornblower, S. – Spawforth, A. (επιμ.), The Oxford Classical Dictionary (Oxford 1999), σελ. 705.

4. SHA, Marcus Antoninus 26.9, Caracal. 11.7, Heliogab. 1.5· Mattingly, H., “The Consecration of Faustina the Elder and the Daughter”, HThR 41 (1948), σελ. 147-151· Winter, E., Staatliche Baupolitik und Baufürsorge in den römischen Provinzen der Kaiserzeitlichen Kleinasien (Asia Minor Studies 20, Bonn 1996), σελ. 116.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>