Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Λουκιανός Σαμοσάτων

Συγγραφή : Καμάρα Αφροδίτη (26/3/2007)

Για παραπομπή: Καμάρα Αφροδίτη, «Λουκιανός Σαμοσάτων», 2007,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5132>

Λουκιανός Σαμοσάτων (15/3/2007 v.1) Lucian of Samosata (21/2/2006 v.1) 

Βοηθ. Κατάλογοι

 

Εργογραφία

Η παλαιότερη και πληρέστερη έκδοση των έργων του Λουκιανού στη Νεότερη εποχή είναι αυτή του C. Jacobitz, Lucianus Samosatensis opera, 4 τ. (Leipzig 1836-1851, ανατ. 3. τ. Teubner 1896-1897). Πιο πρόσφατη είναι η έκδοση της Οξφόρδης, από τους H.W. και F.G. Fowler, ενώ η τελευταία έκδοση είναι αυτή των εκδόσεων Loeb με επιμέλεια του M.D. Macleod και μετάφραση των A.D. Harmon, K. Kilburn και M.D. Macleod.

Τα έργα του Λουκιανού χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

α) Ρητορικά: Τυραννοκτόνος, Αποκηρυττόμενος, Ιππίας ή βαλανείον, Περί του οίκου, Περί του μη ραδίως πιστεύειν διαβολή, Πατρίδος εγκώμιον (*), Περί θυσιών, Περί πένθους, Απολογία.

Στα ρητορικά έργα συγκαταλέγονται και οι «προλαλιαί»,δηλαδή ρητορικού ύφους πραγματείες: Ηρόδοτος ή Αετίων, Χαρμονίδης, Βάκχος, Ηρακλής (Γαλλικός), Σκύθης ή πρόξενος, Περί του ηλέκτρου ή των κύκνων, Περί των διψάδων, Ζεύξις ή Αντίοχος.

Ρητορική μορφή έχουν και κάποιες από τις παραδοξογραφίες του Λουκιανού, όπως οι: Φάλαρις, Μυίας εγκώμιον, Δίκη συμφώνων (*), Περί παρασίτου, Ρητόρων διδάσκαλος.

β) Διάλογοι (μεταξύ αυτών και οι σατιρικοί διάλογοι, είδος που πρώτος ανέπτυξε ο Λουκιανός). Παρουσιάζουν διάφορες κατηγορίες:

1. Πλατωνικού-φιλοσοφικού χαρακτήρα διάλογοι: Περί ορχήσεως, Εικόνες ή Υπέρ των εικόνων, Νιγρίνος (το έγραψε με το ψευδώνυμο Λυκίνος), Συμπόσιον ή Λαπίθαι, Ερμότιμος ή Περί των αιρέσεων, Ευνούχος, Φιλοψευδής, Πλοίον ή ευχαί, Ψευδοσοφιστής ή Σολοικιστής (*), Ανάχαρσις ή περί γυμνασίων, Λεξιφάνης, Τόξαρις.

2. Σατιρικοί διάλογοι: Βίων πράσις, Τίμων ή μισάνθρωπος, Αναβιούντες ή αλιεύς, Δις κατηγορούμενος, Ενάλιοι διάλογοι, Θέων διάλογοι, Εταιρικοί διάλογοι, Θεών κρίσεις, Προμηθεύς.

γ) «Μενίππεια» γραπτά: κείμενα (διάλογοι ή πραγματείες) που αναφέρονται στο γνωστό κωμικό συγγραφέα της Ρωμαϊκής εποχής Μένιππο από τα Γάδαρα: Ικαρομένιππος, Μένιππος ή Νεκυιομαντεία, Ζευς ελεγχόμενος, Ζευς τραγωδός, Θεών εκκλησία, Όνειρος ή Αλεκτρυών, Σατουρνάλια (τα προς Κρόνον, Κρονοσόλων, Επιστολαί Κρονικαί), Κατάπλους ή τύραννος, Δραπέται, Χάρων ή επισκοπούντες.

δ) Έργα αφηγηματικού χαρακτήρα: Αληθών διηγημάτων/αληθινή ιστορία: μια τραγελαφικά φανταστική ιστορία που παραπέμπει στις «ουτοπίες» της εποχής, όπως αυτή του Ιαμβούλου που αναφέρει ο Διόδωρος Σικελιώτης, Περί του ενυπνίου ήτοι βίος Λουκιανού, Λούκιος ή Όνος (To έργο αυτό θεωρείται ότι έχει βασιστεί στον ίδιο μύθο όπως και ο Χρυσός γάιδαρος ή Μεταμορφώσεις του Απουλήιου από τα Μάδαυρα. Καθώς οι δύο συγγραφείς ήταν σύγχρονοι υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποιος επηρέασε ποιον. Οι σημερινοί μελετητές όμως, που αμφισβητούν ότι η πατρότητα του Λούκιος ή Όνος ανήκει στο Λουκιανό, υποθέτουν ότι και τα δύο έργα ίσως να είχαν βασιστεί σε ελληνικό πρότυπο άγνωστου συγγραφέα).

ε) Καυστικές πραγματείες για φαινόμενα της εποχής του:Προς τον απαίδευτον και πολλά βιβλία ωνούμενον, Πώς δει ιστορίαν συγγράφειν, Αλέξανδρος ή ψευδόμαντις, Ψευδολογιστής ή περί της αποφράδος, Περί των επί μισθώι συνώντων, Περί της Περεγρίνου τελευτής, Δημώναξ (*), Περί της Συρίης θεού (*).

Κάποια από τα παραπάνω έργα (όσα σημειώνονται με αστερίσκο) αμφισβητούνται ως έργα του Λουκιανού και αποδίδονται σε άλλους, συνήθως ανώνυμους, συγγραφείς. Στη σύγχυση αυτή οδηγούσε συχνά και ο ίδιος ο Λουκιανός, ο οποίος όχι σπάνια έγραφε τα έργα του με ψευδώνυμο ή εμφανιζόταν μέσα σε αυτά με φιλολογική persona.

Τέλος, υπάρχουν και έργα τα οποία αποδίδονται στο Λουκιανό, όμως η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει ότι είναι γραμμένα από άλλους. Τέτοια έργα είναι τα: Μακρόβιοι, Περί της αστρολογίας, Έρωτες, Δημοσθένους εγκώμιον, Αλκυών ή περί μεταμορφώσεων, Ωκύπους, Κυνικός.
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>