Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Νίκαια, Λατρεία Αγίου Τρύφωνος

Συγγραφή : Καστρινάκης Νίκος (22/6/2005)

Για παραπομπή: Καστρινάκης Νίκος, «Νίκαια, Λατρεία Αγίου Τρύφωνος», 2005,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5520>

Νίκαια, Λατρεία Αγίου Τρύφωνος (10/11/2006 v.1) Nicaea (Byzantium), Cult of St. Tryphon (15/2/2007 v.1) 

Βοηθ. Κατάλογοι

 

Κατάλογος ναών αφιερωμένων στον άγιο Τρύφωνα στην Κωνσταντινούπολη

κατά Janin, R., La géographie ecclésiastique de l’Empire Byzantin. Première Partie: Le siège de Constantinople et le Patriarcat Oecuménique. Tome III: Les églises et les monastères2 (Paris 1969), σελ. 488-490.

1) Άγιος Τρύφων τα Βασιλίσκου: Χτισμένος επί Ιουστινιανού ή, κατ’ άλλη πηγή, επί Ιουστίνου Β΄, ο ναός ήταν μέγας, ωραιότατος και πλούσια προικοδοτημένος με κινητή και ακίνητη περιουσία. Η συνοικία «τα Βασιλίσκου» βρισκόταν βορειοανατολικά του λιμανιού του Ιουλιανού (ή αλλιώς «της Σοφίας», από το όνομα της συζύγου του Ιουστίνου Β΄).

2) Άγιος Τρύφων τα Ευβούλου: Χτίστηκε επί Ιουστινιανού, ενώ άλλη πηγή τον αποδίδει στον Ισίδωρο, αδερφό κάποιου Ευβούλου, ο οποίος μετασκεύασε το σπίτι του σε ναό του αγίου κατά το πρώτο ήμισυ του 6ου αιώνα. Η περιοχή «τα Ευβούλου» βρισκόταν βορειοανατολικά της Αγίας Σοφίας. Ίσως αυτός ο ναός ταυτίζεται με εκείνον που το Συναξάριο τοποθετεί κοντά στην Αγία Ειρήνη, η οποία βρισκόταν στην ίδια περιοχή.

3) Άγιος Τρύφων ένδον του Ιωάννου εν τω Διιππίω: Φαίνεται ότι αυτός ήταν ο ναός που αναφέρει το Συναξάριο ως επίσημο ιερό του αγίου. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε μάλλον από τον Ηράκλειο, επομένως το παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα είναι ακόμη μεταγενέστερο. Ο Άγιος Ιωάννης βρισκόταν δεξιά της εισόδου του Ιπποδρόμου.

4) Άγιος Τρύφων πλησίον της Αγίας Ειρήνης: ο ναός αυτός αναφέρεται στο Συναξάριο του αγίου. Ο ναός της Αγίας Ειρήνης, για τον οποίο γίνεται εδώ λόγος, είναι αυτός που βρισκόταν βόρεια της Αγίας Σοφίας.

5) Άγιος Τρύφων εν τω Καστορέω: Στο Βίο του Αγίου Μιχαήλ του Σύγγελου γίνεται λόγος για ένα μετόχι της μονής της Χώρας επ’ ονόματι του Αγίου Τρύφωνα, ευρισκόμενο έξω από την Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή «Καστόρεον», η οποία δε γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόταν.

6) Άγιος Τρύφων του Πελαργού: Τον ναό ανήγειρε, σύμφωνα με τον Προκόπιο, ο Ιουστινιανός. Ο ναός, γνωστός και ως «Πελαργός», βρισκόταν κοντά στην περιοχή «Στρατήγιον».

7) Άγιος Τρύφων πλησίον των Χαμούνδου: Κατά μία παράδοση προγενέστερη του 10ου αιώνα, η λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων συγκεντρωνόταν και ξεκινούσε από το σημείο αυτό, και κατευθυνόταν προς το ναό του Αγίου Ρωμανού «εν τοις Ελεβίχου», όπου γινόταν η λειτουργία. Η περιοχή «τα Χαμούνδου», άγνωστη από αλλού, βρισκόταν στην κεντρική ή στη δυτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>