Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Στρατιωτικοί

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

4

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αλέξιος Φιλανθρωπηνός

Αλέξιος Φιλανθρωπηνός (14/10/2005 v.1) Alexios Philanthropenos (20/1/2006 v.1)

Βυζαντινός στρατηγός ο οποίος δοξάστηκε με νίκες κατά των Τουρκομάνων στη Μικρά Ασία την περίοδο 1293-1295. Ύστερα από μιαν αποτυχημένη προσπάθεια σφετερισμού της εξουσίας το 1295, τυφλώθηκε και το όνομά του χάνεται για λίγο από τις ιστορικές πηγές. Μολονότι τυφλός και σε μεγάλη ηλικία, στη διάρκεια της τρίτης και τέταρτης δεκαετίας του 14ου αιώνα ηγήθηκε με επιτυχία του βυζαντινού στρατού στις μάχες γύρω από τη Φιλαδέλφεια και στη Λέσβο.

περισσότερα...

 

Βάρδας Σκληρός

Βάρδας Σκληρός - προς ανάθεση Bardas Skleros - προς ανάθεση

 

Βάρδας Φωκάς (Στρατηγός Καππαδοκίας)

Βάρδας Φωκάς  (Στρατηγός Καππαδοκίας) - προς ανάθεση Bardas Phokas (Strategos of Cappadocia) - προς ανάθεση

 

Ευστάθιος Αργυρός

Ευστάθιος  Αργυρός - προς ανάθεση Eustathios Argyros - προς ανάθεση

 

Ηράκλειος

Ηράκλειος - προς ανάθεση Herakleios - προς ανάθεση

 

Θεόδωρος Μαγκαφάς

Θεόδωρος Μαγκαφάς (14/10/2005 v.1) Theodore Mangaphas (7/2/2006 v.1)

Ο Θεόδωρος Μαγκαφάς γεννήθηκε περί τα μέσα του 12ου αιώνα. Υπήρξε αξιωματούχος της βυζαντινής αυλής. Επί Ισαακίου Β' Αγγέλου (1185-1195, 1203-1204) ανέλαβε τη διοίκηση της Φιλαδέλφειας, στην οποία επιχείρησε δύο φορές να εγκαθιδρύσει ανεξάρτητη ηγεμονία (1188-1189 και 1204-1205). Το 1205, μετά την ήττα του από τους Λατίνους, οι κτήσεις του πέρασαν υπό την εξουσία του κράτους της Νίκαιας.

περισσότερα...

 

Θεόφιλος Κουρκούας

Θεόφιλος Κουρκούας - προς ανάθεση Theophilos Kourkouas - προς ανάθεση

 

Θεόφοβος (Νasr)

Θεόφοβος (Νasr) - προς ανάθεση Theophobos (Nasr) - προς ανάθεση

Ο Nasr/Θεόφοβος γεννήθηκε στα τέλη του 8ου αι. στην περιοχή του Ιράν. Έλαβε μέρος στο κίνημα των Χωρραμιτών εναντίον του χαλιφάτου της Βαγδάτης και υπήρξε υπαρχηγός του επαναστάτη Μπαμπάκ. Το 833 μαζί με 30.000 συντρόφους του ζήτησε καταφύγιο στο Βυζάντιο. Είχε σημαντική παρουσία και δράση στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της αυτοκρατορίας. Εκτελέσθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 842.

 

Θωμάς Σλάβος

Θωμάς Σλάβος - προς ανάθεση Thomas the Slav - προς ανάθεση

 

Ιουστινιανός (πατρίκιος)

Ιουστινιανός (πατρίκιος) (14/10/2005 v.1) Justinian (patrikios) - προς ανάθεση

Ο Ιουστινιανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά το 525. Ήταν ανιψιός του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄. Υπήρξε από τις σημαντικότερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες του 6ου αιώνα, ηγούμενος του βυζαντινού στρατού σε διάφορες επιχειρήσεις, τόσο στη Βαλκανική εναντίον των Σλάβων, όσο και στη Μεσοποταμία εναντίον των Σασσανιδών. Ωστόσο, απέτυχε να διακριθεί στην πολιτική ζωή της αυτοκρατορίας, παρά τις δύο συνωμοτικές κινήσεις του για την ανατροπή του Ιουστίνου Β΄ και του Τιβερίου Α΄....

περισσότερα...