Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Αριστοκράτες

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

4

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Ειρήνη Παλαιολογίνα

Ειρήνη Παλαιολογίνα (14/10/2005 v.1) Eirene Palaiologina (26/1/2006 v.1)

Η Ειρήνη Παλαιολογίνα ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄. Γεννήθηκε πριν από το 1220 και πέθανε το 1284. Παντρεύτηκε τον πιγκέρνη Ιωάννη Καντακουζηνό και απέκτησε τέσσερις κόρες, ενώ μετά το θάνατό του εκάρη μοναχή με το όνομα Ευλογία. Είχε εκδηλώσει κάποιες πολιτικές φιλοδοξίες και προσπάθησε να ασκήσει επιρροή στην πολιτική του αδελφού της. Ωστόσο, ως φανατική αντίπαλος της ένωσης των Εκκλησιών, ήρθε τελικά σε ρήξη μαζί του.

περισσότερα...

 

Ειρήνη Παλαιολογίνα (Γιολάντα Μομφερατική)

Ειρήνη Παλαιολογίνα (Γιολάντα Μομφερατική) - προς ανάθεση Eirene Palaiologina (Yolanda of Montferrat) - προς ανάθεση

 

Ειρήνη Τραπεζουντία

Ειρήνη Τραπεζουντία (14/10/2005 v.1) Eirene of Trebizond (26/1/2006 v.1)

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Τραπεζούντας και σύζυγος του αυτοκράτορα Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού. Τον Σεπτέμβριο του 1351 ηγήθηκε εκστρατείας κατά του Κωνσταντίνου Δωρανίτη, που ήταν στρατιωτικός διοικητής στα Λίμνια. Η Ειρήνη Τραπεζουντία θεωρείται ιδρύτρια του καθολικού της μονής της Παναγίας Θεοσκέπαστης. Πέθανε μετά το 1381.

περισσότερα...

 

Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή

Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή (14/10/2005 v.1) Eudokia Grand Komnene (3/2/2006 v.1)

Η Ευδοκία ήταν γόνος της οικογένειας των Μεγάλων Κομνηνών και σύζυγος διαδοχικά του Τουρκομάνου εμίρη των Λιμνίων Taçeddin και του Ιωάννη Ε´ Παλαιολόγου. Έζησε το 14ο αιώνα στον Πόντο και μετά το δεύτερο γάμο της στην Κωνσταντινούπολη. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την πορεία και τη δράση της.

περισσότερα...

 

Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή

Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή (14/10/2005 v.1) Theodora Grand Komnene (7/2/2006 v.1)

Η Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή έζησε στην Τραπεζούντα και στη Χαλυβία το 14ο αιώνα. Ήταν γόνος της αυτοκρατορικής οικογένειας των Μεγάλων Κομνηνών και σύζυγος του εμίρη της Χαλυβίας Ibrahim Haci.

περισσότερα...

 

Θεοδώρα Ραούλαινα

Θεοδώρα Ραούλαινα (14/10/2005 v.1) Theodora Raoulaina (7/2/2006 v.1)

Μέλος της αριστοκρατίας της εποχής των Παλαιολόγων, γεννήθηκε περί το 1240 στην Αυτοκρατορία της Νίκαιας και πέθανε το 1300 στην Κωνσταντινούπολη. Άτομο με ποικίλα ενδιαφέροντα, συγγραφέας, μέλος του κύκλου των λογίων της Παλαιολόγειας Αναγέννησης, διατηρούσε βιβλιογραφικό εργαστήριο στη μονή του Αγίου Ανδρέα που η ίδια είχε αναστηλώσει, ενώ επιπλέον συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές και εκκλησιαστικές έριδες της εποχής.

περισσότερα...

 

Ιωάννης Κομνηνός

Ιωάννης Κομνηνός - προς ανάθεση John Komnenos  - προς ανάθεση

 

Ιωάννης Παλαιολόγος

Ιωάννης Παλαιολόγος (14/10/2005 v.1) John Palaiologos  (10/2/2006 v.1)

Δεύτερος γιος του μεγάλου δομέστικου Ανδρόνικου Παλαιολόγου και της Θεοδώρας, αδελφός του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. Γεννήθηκε μετά το 1225. Σταδιοδρόμησε ως στρατηγός και έλαβε τους τίτλους του μεγάλου δομέστικου, του σεβαστοκράτορα και του δεσπότη. Ηγήθηκε του στρατού της Νίκαιας στη μάχη της Πελαγονίας (1259) και συμμετείχε σε σχεδόν όλους τους πολέμους που διεξήγαγε ο Μιχαήλ Η΄ στο δυτικό και στο ανατολικό μέτωπο. Προστάτης των μοναχών και, όπως φαίνεται, αντίπαλος της ενωτικής...

περισσότερα...

 

Ιωάννης Ραούλ

Ιωάννης Ραούλ (14/10/2005 v.1) John Raoul (10/2/2006 v.1)

Ο Ιωάννης Ραούλ γεννήθηκε στο πρώτο ήμισυ του 13ου αιώνα και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Φυλακίσθηκε επί Θεοδώρου Β' Λασκάρεως και αποφυλακίστηκε μετά το θάνατο του αυτοκράτορα. Το 1259 έλαβε μέρος στον πόλεμο εναντίον του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β' Δούκα. Τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο με το αξίωμα του πρωτοβεστιαρίου. Πέθανε πριν από το 1274, πιθανώς στην Κωνσταντινούπολη.

περισσότερα...

 

Κομεντίολος

Κομεντίολος - προς ανάθεση Komentiolos - προς ανάθεση